commissions

Lost and found

2015-2016
Permanent sculpture in Baron van Wassenaerpark in Ede; red bricks and black cement; 210 x 40 x 432 cm; produced by Bouwbedrijf Grootheest, Ede
Walking route; C-print on paper (limited edition) and PDF.
Commissioned by the city of Ede

The city of Ede wished for a sculpture that would refer to the history of the Baron van Wassenaerpark. This park, situated alongside the A12 highroad, was named after the baron who once owned this land and gave it to the community. My research on his property brought me to the other side of the A12.

Castle Hoekelum was originally surrounded by an English landscape garden. During WWII, this garden was cut into two pieces by the building of highroad A12. The owner, Baron van Wassenaer, decided to give the other half of his garden to the local community as a location to build a hospital. His condition that this part of his land should be dedicated to health care forever was the start of the transformation of the fairy-tale like garden into a rational medical zone. In 2016, when I was asked to design a sculpture for this park, the connection between this part of the land and the Castle was completely erased.

 

By archieval research I discovered the disappearance of a folley that happened about a century before this commission. The cause of its disappearance is unknown but it is assumed to be a consequence of neglect. I found one picture of the folley and data about its original location.

When visiting the garden I found a few bricks of the folley underneath the leaves. I assumed they were remains of the folley, as the materials match with the materials on the picture and nothing was built here after its disappearance.

 

Based on the photograph and the bricks I designed a contemporary version of this folley. Instead of installing the folley back to its original location, I took it with me in my mind on a journey to the other side of the A12: the medical zone known as the Baron van Wassenaerpark. This journey restored the connection between the two sites. I documented this journey as a walking route from the original location to the new.

The sculpture was built in a line of oak trees on the spot of a missing tree. These oak trees are the only remains of the local hospital, thas was removed to another location in Ede in 2002. The combination of the folley and oak trees point to the intertwining of time-layers on this site.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren