projects

Getuigen

2016-2017
Artistic research in situ: phenomenological inventory of time-layers + interviewing former residents
In situ interventions and installation
Project for Fort Beneden Lent
Commissioned by Gemeente Nijmegen as part of the Hof van HolLandArt project.

Fort Beneden Lent was built in 1862. The site originally consisted of a bomb-safe bunker for soldiers and amunition and a house for the guard and was surrounded a dyke of earth and trees. Around the fort there is water. In 1944 the site was one of the battlefields of Nijmegen. After the war, it was abandoned and after a period of neglect, is was used for many unintended purposes. Students squatted it in 1974 would stay there for 40 years. By these alterations in use, many new objects were added to the site, all referring to their own time-layers.

Again, transformations of the site were planned. Around this historical site, the green landscape is rapidly transforming into a new urban living area. As this site is a listed monument, it is protected from the building plans. I was invited to contribute to the Hof van HolLandArt project by making a proposal for this site.

My proposal was to make it a silent, green oasis centered in the built environment where the public could ‘read’ the narratives of the site by preserving essential objects and removing non-essential objects. I also added a sculpture which is a remnant-in-reverse of the future time-layer.

Essential objects: the bomb-safe bunker, the guards house and the trees that were planted by the squatters to celebrate life-events such as the birth of their children. These objects should be preserved.

Non-essential objects: paths, chicken sheds, litter, cars, machines, tools, crap etc. These objects should be removed.

 

The sculpture is a remnant-in-reverse from the future time-layer: in a few years, new houses will have been built around the fortress, causing people to move to this environment. My intention was to recycle the wood of the fortress bridge, as this bridge was to be renovated, but this wood appeared to be treated with a toxic and illegal substance. I used oakwood planks instead, which I had sawn in the same size of the bridge planks.

Oak wood and stainless steel
4 x 1,5 x 2,5 m

Production and installation i.c.w. Koos Schaart /Schaart Adventures

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren