walks

The backside of Zutphen

2018
Scenographic walk, 60 minutes, Zutphen, commissioned by Provincie GelderlandĀ 

This scenographic walk took place in Zutphen (NL) during a symposium for policymakers and spatial planners. This audience is used to perceive space and place from a technological, economical and legal perspective. My walk was aimed at questioning the way of perceiving an environment and creating alternative knowledge about the sites they are working with.

I took them to the back-side of the city to an area that had been neglected for years as it no longer served its prior industrial function. Based on my personal exploration of this site, I designed a scripted, scenographic walk, passing different atmospheres and observing sites where narratives can be suspected. Participants were invited to discover and add sites to the walk where they themselves could imagine a moviescene. In a reflective after-talk, the audience expressed the value of this sensory based perception of place.

 

On this site, a factory has been demolished. Spontanuous new vegetation mixes now with the garden that was in front of the factory up to a new landscape.

 

Here, every building is demolished except for a tiny house. The types of rocks and blocks on the heaps show the different time periods in which the disappeared buildings were built.

 

This back-side of two big warehouses offers a green void among the functionally designed architecture. Although it is nearly winter, flowers are still growing here.

 

The end of this street appeared to be a dead end, however, behind this dead end there is another world, hidden in containers.

Here, an entire housing block was demolished. The special and exotic plants that are growing here reveil that the gardens were not removed. The site has the opportunity of becoming a unique park if these gardens may further go up in the new vegetation.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren