Uncategorized

Lichtruimte

49.7913723,5.3241915
02-08-2018

Het pad voert door een dicht en donker bos van louter naaldbomen. Hoge naaldbomen, die zorgen voor schaduw en verkoeling. Ook zorgen zij voor stilte door hun naalden op de bodem te verspreiden. Hier kun je geruisloos lopen. Terwijl ik hier geruisloos loop, ontgaat me de omvang van het bos en ook hoe lang ik hier eigenlijk al loop. Totdat ik stuit op een rij verdwenen bomen. De rij naaldbomen is gekapt, waardoor er een open, lege ruimte is ontstaan die het bos in twee delen splijt. Nu de zon daar precies boven staat, wordt deze tussenruimte verlicht.

Ik vraag me af waarom van alle naaldbomen juist deze zijn weggehaald. De ingreep maakt zichtbaar dat al die bomen er in rechte rijen staan aangeplant. Opeens is het bos terug te voeren op een strak raster van lijnen die er onder getekend werden voordat de jonge boompjes de grond in gingen. Ieder boompje is hier geteld en geregistreerd. Dit is geen natuur maar architectuur.

Deze ingreep herinnert me er echter ook aan dat kunst kan ontstaan door dingen weg te halen in plaats van toe te voegen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren