blog

oOooOOo…OOO..ooooO…ooOooOOO….OoooOOO…OooOOO

51.985751, 5.910851
29-01-2018

Er zijn geen vaste tijden voor dit fenomeen en het kan zowel overdag als ’s nachts verschijnen. Gelukkig maar, zo blijft het verschijnen van dit beeld steeds weer een verrassing.

De stalen rollen hebben dezelfde vorm als de wielen die ze vervoeren. De trein zou dan ook misschien ook op zijn kop kunnen rijden. Ze hebben een grafiet-achtige glans met hier en daar wat roest. Ze komen traag voorbij, alsof het de bedoeling is om elke rol goed te kunnen bekijken.

Op het eerste gezicht lijken de rollen allemaal hetzelfde, maar hoe langer je kijkt, hoe duidelijker het wordt dat elke rol staal in dikte net iets afwijkt. Ook is de tussenruimte tussen de rollen steeds anders. Het object zou ook als een tekst te lezen kunnen zijn: oOooOOo…OOO..ooooO…ooOooOOO….OoooOOO…OooOOO. Er zou sprake kunnen zijn van een code, zoals Morse. Het ritme van het beeld matcht met het ritme van het geluid van deze reizende installatie van zware rollen staal.

Het beeld kan op twee manieren worden opgevat als een tijdelijke installatie. Het is tijdelijk in het voorbijgaan en uiteindelijk ook tijdelijk als geheel. Het is namelijk een installatie die niet bedoeld is om ergens te blijven staan, maar eentje die onderweg is naar een bestemming. Dit roept de vraag op wat die bestemming dan is en wat er daar met de rollen gebeurt. Worden zij afgewikkeld, of blijven het rollen? Gaat men ze stapelen, of een hele lange stalen lijn mee maken?

Het aardige is dat deze installatie zich steeds herhaalt. De kans is groot dat hij over een paar weken weer voorbij komt. Hij is dan langer of korter dan de vorige keer. Maar wat vast staat is dat hij steeds van oost naar west reist en nooit andersom.

Voor wie is al dat staal eigenlijk? Zou ik dit ooit zelf kunnen bestellen, dan zou ik dat zeker doen, zonder een bestemming op te geven, zodat deze trein permanent als kunstwerk op het spoor blijft rijden.

Bewaren