Profiel

Ons landschap verandert voortdurend en nu sneller dan ooit. Mijn missie als kunstenaar is om samen met mijn publiek nieuwe perspectieven op gebouwen en gebieden in het urbane of rurale landschap te ontwikkelen, vrij van de economische en politieke kaders. Hiertoe veroorzaak ik met mijn werk een open en onbevangen interactie tussen het publiek en de ruimtelijke omgeving. Mijn recente werk is steeds vaker immaterieel en gericht op de ontdekking van de ruimtelijke omgeving als geheel. Zo neem ik inwoners, maar ook planmakers en landschapsarchitecten, mee op dwaaltochten om een gebied anders te ervaren en zodoende nieuwe kennis op te doen. Ook ontwikkel ik ruimtelijke en sociale interventies die het publiek aanzetten tot het geven van nieuwe betekenissen aan een plek. In mijn projecten is het publiek dan ook niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer aan en mee-maker van het kunstwerk. Vanuit mijn positie als kunstenaar werk ik ook samen met organisaties op het gebied van cultuur, ruimte en erfgoed als onderzoeker, adviseur, curator en docent.

Ik voel me aangetrokken tot plekken die gemaakt en gebruikt worden door mensen en waar verschillende tijdlagen door elkaar lopen. Deze plekken vind ik in stedelijke, rurale en industriële landschappen. Hier zoom ik in op de menselijke maat, zoals een weg, een terrein, objecten en structuren. Op de officiële geografische kaarten en bouwtekeningen staan de plekken die mij interesseren vaak aangeduid als lege of verdwenen plaats, als ze er al op staan, maar door verblijf en verkenning ter plekke ontdek ik juist dat die plek helemaal niet leeg is. Ter plekke vind ik er sporen van menselijke aanwezigheid, gebeurtenissen en verhalen, die zodanig door elkaar heen lopen, dat hier de werkelijkheid verrassender is dan fictie. Hier wil ik met inwoners en andere betrokkenen de genius loci ontdekken, die huist in het fysieke geheugen van de ruimte, in de atmosfeer en in de verhalen over de plek.

Mijn CV is op verzoek beschikbaar. 

 

Deze website en veel van mijn projecten werden mede mogelijk gemaakt door een Werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds.