Cursus Verborgen Steden

Deze cursus staat momenteel niet open voor aanmeldingen ivm Corona. Stuur me een mailtje als je op de hoogte gebracht wilt worden als deze cursus weer open staat voor aanmeldingen. 

Deze cursus biedt een kennismaking met de media Tekst, Fotografie, Tekenen, Schilderen en Maquettebouw. Op basis van jouw eigen waarnemingen en die van de anderen ga je een fictieve stad verbeelden. De cursus is geïnspireerd op het boek “Onzichtbare Steden’ van Italo Calvino (1972). In dit boek brengt ontdekkingsreiziger Marco Polo aan de keizer Kublai Kan verslag uit van zijn reizen naar de steden in diens keizerrijk. Hij houdt de keizer echter voor de gek: in plaats van werkelijk naar die steden toe te gaan, baseert hij zijn verhalen op observaties in zijn thuisstad Venetië. Deze cursus vertaalt het kijken en schrijven naar het verbeelden van zichtbare en tastbare landschappen.

 

Wat leer je 

In deze cursus staan het met alle zintuigen waarnemen van ruimte en architectuur het verbeelden van jouw indrukken centraal. De cursus biedt een kennismaking met vijf beeldende media en technieken en de mogelijkheid om een portfolio op te bouwen van jouw experimenten hiermee. Je leert te vertellen over je werk, feedback geven en ontvangen en samenwerken met anderen. Wie normaal vooral technisch naar de stad kijkt, ontwikkelt vaardigheden om vanuit waarneming en beleving subjectieve kennis over de stad op te doen.

 

Voor wie

De cursus staat open voor jongeren en volwassenen met een achtergrond in en/of belangstelling voor beeldende kunst, architectuur en stedenbouw, die in kleinschalig groepsverband willen experimenteren met het gebruik van beeldende media en technieken in hun onderzoek van ruimte. Deelnemers worden geacht te kunnen (trap-)lopen. 

Deze cursus is ook in aangepaste vorm en op locatie beschikbaar in het kader van gebiedsontwikkeling, als educatieprogramma van een culturele instelling of in het curriculum voor hoger onderwijs. 

 

Programma

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur in het atelier van de docent, opdrachten voor thuis en uitwisselingen in een online community en duurt in totaal 8 weken. De groep is minimaal 2 en maximaal 6 mensen groot. De lessen bestaan uit werkbesprekingen en maken. 

Bijeenkomst 1 = Verkenning te voet van het kazerneterrein, fotografie en schrijven

Bijeenkomst 2 = Tekenen en schilderen op papier

Bijeenkomst 3 = Maquettes bouwen

Bijeenkomst 4 = Stad maken, fotograferen en afronding

 

Locatie

Het atelier van docent Heidi Linck is gelegen op de historische Mauritskazerne te Ede. Op deze voormalige militaire locatie is in 2018 een creatieve broedplaats gerealiseerd in de monumentale stallen. Het terrein is volop in transitie en kent vele inspirerende gebouwen en objecten. De locatie is op 10 minuten lopen vanaf station Ede-Wageningen en parkeren kan gratis op het terrein.

 

Docent

Heidi Linck is beeldend kunstenaar en ervaren en gecertificeerd docent in het HBO- kunstonderwijs. Zij werkt op verlaten plekken in de stad en in het landschap, die zij met haar ruimtelijke en educatieve interventies presenteert als omgevingen die zelf het kunstwerk zijn. 

 

Prijs

De cursusprijs voor particulieren is in 2020 € 290 inclusief BTW en exclusief materiaal. Je kiest en koopt zelf de materialen waar je mee wilt werken. Vanzelfsprekend kan de docent hierbij adviseren. 

 

Aanmelden/ meer informatie

Deelnemers melden zich aan door mij een e-mail te sturen. 

Zodra zich 2 personen hebben aangemeld, wordt in overleg met hen een startdatum afgesproken binnen 4 weken na aanmelding van de tweede persoon. Je kunt je ook als groep van minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers aanmelden, dan neem ik direct contact op voor een startdatum.