De Thuiskomst

Kunst op de Koffie is een op Chambres d’amis (Jan Hoet) geïnspireerd kunstproject in Arnhem, waarbij kunstenaars werk maken in een aan hen toegewezen huis. Ik werd gekoppeld aan een huis waar de huidige bewoners nog maar kort woonden. Toen ik ze vroeg wat zij wisten over de historie van het huis, vertelden zij dat er kort daarvoor twee vrouwen aan de deur waren geweest, van wie één vertelde dat zij daar had gewoond als kind, samen met haar familie. Deze Joodse familie heeft in de oorlog ondergedoken gezeten in Ede en heeft hierdoor de oorlog overleefd. Ik raakte nieuwsgierig naar hun verhaal en ook naar wat er in het huis gebeurde in de drie jaren dat zij niet thuis waren. Ook de huidige bewoners wilden meer weten. Daarom nodigden we de familie uit voor een interview, waarbij ik ze vroeg om mij rond te leiden door het huis, omdat ik met hun ogen door het nieuwe behang heen wilde kijken. Er kwamen indrukwekkende verhalen op tafel over de onderduikperiode en er werden liederen gezongen die zij tijdens de onderduik maakten. Tijdens die periode van onderduik was het huis in beslag genomen door het Duitse leger, die daar een bunkerbouwer huisvestten. Hij heeft in die tijd het hele interieur betimmerd met donker gebeitst hout. Aan het einde van de bijeenkomst troffen we in de kelder van het huis een kast aan die door de oud-bewoners direct werd herkend als onderdeel van die betimmering. Foto’s van het interieur uit de tijd van hun thuiskomst bevestigden het vermoeden. Als verslag van deze verrassende bijeenkomst maakte ik een installatie bestaande uit die kast, verhuisdekens en audio-fragmenten uit mijn interview met de familie.

2019
Tijdelijke installatie in een huiskamer | Kunst op de Koffie 2019
Gevonden kast uit de kelder van het huis, verhuisdekens en audiofragmenten uit een interview met oud-bewoners

 

Foto uit privé-archief van de familie en nieuwe foto gemaakt door mij in augustus 2019.

Reactie burgermeester Marcouch op LinkedIn

Artikel in De Gelderlander 

 

Met dank aan: Tanya en Eric Looijen, Ina en Ido Nathans, Judith de Jong, Verhuisbedrijf Jacobs.

Wij staan open voor donatie van de kast en/of het interview aan de collectie van een passende organisatie die het project voor educatieve doeleinden wil gebruiken.  

Kunst op de Koffie werd mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en het Prins Bernhard Cultuurfonds.