Lost and found

2015-2016
Permanent werk in Baron van Wassenaerpark in Bennekom. Rode bakstenen, zwart cement, staalconstructie en betonfundering; 210 x 40 x 432 cm. Uitgevoerd door Bouwbedrijf Grootheest, Ede
Object + wandelroute
In opdracht van Gemeente Ede

De opdracht was om een kunstwerk te maken dat zou refereren naar de historie van het Baron van Wassenaerpark. Dit park, gelegen langs de A12, is vernoemd naar de baron die deze grond voor de Tweede Wereldoorlog in zijn bezit had. Toen de Duitsers de A12 dwars door zijn landgoed Hoekelum aanlegden, besloot de baron om het deel aan deze zijde van de snelweg af te staan aan de lokale gemeenschap op voorwaarde dat de grond voor altijd plaats zou bieden aan zorgvoorzieningen. Kort daarop werd het streekziekenhuis daar gebouwd en later nog andere zorgvoorzieningen. Zo transformeerde dit voormalige deel van het landgoed van een sprookjesachtige tuin tot een gebied vol zorgarchitectuur. Om de verbinding met het landgoed weer zichtbaar te maken deed ik onderzoek naar het landgoed, waarbij ik een ansichtkaart tegenkwam van een kapel-achtige folley. Deze folley stond op het landgoed aan de andere kant van de snelweg en is rond 1900 verdwenen. Op de plek waar hij gestaan moet hebben vond ik restanten van het dak en bakstenen. Deze vondst was aanleiding om de verdwenen kapel-folley aan de andere kant van de snelweg, in het Baron van Wassenaerpark, weer op te laten duiken in een nieuwe vorm die is geïnspireerd op de oorspronkelijke vorm. Ik plaatste de folley op een plek waar een van de eiken, die tot de beplanting bij het ziekenhuis behoorden, was verdwenen. Deze eiken behoren tot een soort die in het najaar helemaal rood kleurt.

De bijbehorende wandelroute, die is verspreid onder omwonenden, volgt een route die de folley van de oude naar de nieuwe locatie afgelegd zou kunnen hebben en komt langs plekken die verhalen dragen over het landgoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren