Stingerbol

 

Oorspronkelijk werd de Stingerbol gebouwd als een projectieruimte waarin militairen werden getraind met het FIM-92 Stinger-raket systeem, een draagbaar luchtafweergeschut voor infra-rood gestuurde luchtdoelraketten. Binnenin deze bolvormige ruimte werden virtuele vliegtuigen geprojecteerd, waarbij de militairen leerden de vijandige vliegtuigen te herkennen en te raken met game-achtige schiettoestellen. In 2012 kwam ik dit object voor het eerst tegen en pleitte ik voor het laten voortleven ervan als sculptuur in het landschap. Nadat ik in 2018 zelf op dit terrein mijn atelier in gebruik nam, besloot ik mijn onderzoek naar de Stingerbol verder te verdiepen. Ik ging er regelmatig heen, waarbij ik telkens iets nieuws ontdekte aan het gebouw. Deze observaties verzamelde ik in een kunstenaarsboek.

Met toestemming van de eigenaar onderzocht ik het gebouw ook van binnen. Vanwege de unieke echo en galm, documenteerde ik de ruimte van binnen door met drumstokken op de nog aanwezige objecten en de wanden te slaan en dat op te nemen. Ook las ik teksten voor die ik ter plekke aantrof en die ieder naar een andere periode uit de geschiedenis van de Stingerbol verwijzen. Op basis hiervan ontwikkelde ik een geluidsperformance waarbij de Stingerbol zelf een percussie-instrument wordt.

Het geven van een lezing bij het Platform voor Militaire Historie te Ede over mijn onderzoek was aanleiding om een archief aan te leggen waarin foto’s van militairen uit hun persoonlijke archieven worden verzameld over de bouw en het gebruik van de bol. Vervolgens ben ik met lokale partners de mogelijkheden van de Stingerbol als tijdelijke Artist-In-Residence gaan onderzoeken. Dit onderzoek wordt in 2020 afgerond.

 

Geluidsperformance


The sounds were recorded by binaural techniques in collaboration with Studio AVM.

Tracklist (min:sec)
00:00 Binnenkomen in de Stingerbol
00:40 Slaan op binnenwanden
04:08 Voorlezen gevonden tekst op bierdopje ‘1825’
04:17 Stalen kastdeuren openen en dichtdoen
06:09 Voorlezen gevonden tekst VOOR DE KINDEREN ZIJN ER SPEELPLEKKEN
06:44 Voorlezen gevonden tekst KEEP CLEAR AS THE INTERIOR DOORS ARE BEING RAISED OR LOWERED
07:09 Voorlezen gevonden tekst 20 AMPERE
07:18 Voorlezen gevonden tekst SNEEUW
07:22 Wanden strijken met een borstel-drumstok (brush-stroke)
08:57 Voorlezen gevonden tekst BOUWJAAR 1991
09:20 Voorlezen gevonden tekst START-STOP-START
09:53 Naar buiten gaan en deur Stingerbol dichtdoen
10:20 Einde

 

Installatie

Stingerbol | 2019 | installatie | duratrans lichtbox (40 x 30 x 8 cm), audio-opnames geluidsperformance (.wav, 00:10:20), mediaplayer, koptelefoon, donkere kamer

 

Kunstenaarsboek

Unicum, 2019, collectie van observaties in diverse media op papier, 30 x 20 x 4 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren