Кронштадт

2013
In samenwerking met NCCA ST. Petersburg
Artist in residency / Online archief van plekken / Videowerken

Collectie: State Museum of the History of St. Petersburg, Rusland.

 

Kronshtadt
Kronshtadt (Кронштадт) is een Russische marinebasis gelegen op het eiland Kotlin in de Finse Golf. Vanwege de strategische ligging, namen de Russen onder leiding van Peter de Grote het eiland in 1704 af van Zweden en omringden ze het met forten ter bescherming van St. Petersburg. Hij liet toen ook de stad bouwen, als woonplaats voor de mariniers en havenarbeiders en als locatie voor dokken en fabrieken. In 1921 kwamen de mariniers in opstand tegen de Sovjet-regering en wilden zij Kronshtadt uitroepen tot zelfstandige republiek. Lenin liet de opstand met fors geweld neerslaan en nam het als aanleiding voor zijn latere verbod op het vormen van politieke fracties, waarmee hij democratie onmogelijk maakte en de Sovjet-Unie een dictatuur werd. Het verhaal over de opstand is ter plekke in geen enkel geschiedenisboek terug te vinden en inwoners zeiden dat ze er nog nooit van gehoord hadden. Poetin en Medvedev benoemden de stad, die zij tijdens mijn verblijf bezochten, de ‘Stad van de militaire glorie van Rusland’ en zij willen de stad ook zo promoten. Alleen de in verval geraakte militaire objecten uit de tijd van Lenin en Stalin herinneren zich de gebeurtenissen. Zij werden echter vanwege de komst van Poeting verborgen onder doeken of op andere manieren uit zijn zicht gehouden. Tijdens mijn verblijf inventariseerde ik deze objecten en plaatste ze op een online archief. Ook maakte ik enkele videowerken waarin sculpturen uit de Sovjet-tijd zich verhouden tot het hedendaagse landschap.

 

 

The emotional state of an individual
2013. Full HD. 16:9. 00:01:00 loop. Zwart-wit. Geen geluid.

In de tijd van Lenin moest elke gemeente verplicht een standbeeld van Lenin hebben. Dit beeld van Lenin is 2,50 meter hoog en is gemaakt door een anonieme beeldhouwer. Waar het vandaan kwam is onbekend. Anno 2013 staat het op een pallet in een park bij Razliv. Het zonlicht verandert steeds de gelaatsuitdrukking van het beeld.

Monuments
2013. Full HD. 16:9 Zwart wit, duo-channel projectie. Geen geluid.

Monuments is een dubbele video waarin twee plekken in Kronshtadt worden verbonden. Links is een gemeenschappelijke waslijn te zien waar iemand vier gordijnen aan had gehangen. Dit is een beeld dat waarschijnlijk maar een dag heeft bestaan. Rechts laat de video een beeld zien van vier soldaten uit de Tweede Wereldoorlog die Leningrad verdedigden. Dit beeld zal er waarschijnlijk nog jaren staan.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren