Stingerbol Days AIR (2020-x)

Stingerbol Days is mijn concept voor een Artist-in-residence in de Stingerbol. Het concept komt voort uit mijn eigen project in en rondom deze verlaten militaire oefenruimte. 

Het programma Stingerbol Days geeft de Stingerbol aan de inwoners en toeristen van Ede terug als een kunstwerk in de openbare ruimte, dat tegelijk zelf ook een ruimte voor cultuur en ontmoeting is. Onderscheidend aan het programma is dat het publiek niet alleen als toeschouwer van beeldende kunst toegang krijgt, maar ook zelf het podium kan krijgen.

Ik nodig kunstenaars uit voor een artist-in-residence om werk te maken dat reageert op de ruimtelijke condities van de Stingerbol, en dat gedurende één dag te presenteren. 

Inwoners wil ik uitnodigen om hun dagelijkse activiteiten en eigen ‘publiek’ mee te nemen naar de Stingerbol, waar aan deze alledaagse handelingen een nieuwe dimensie kan worden toegevoegd. Hierbij denk ik aan een kleuterjuf die er de kinderen van haar klas een spannend verhaal in het donker voorleest of een koor dat gebruik maakt van de hypnotiserende echo en galm om een bijzonder concert te geven.

De gemeente Ede is enthousiast over mijn plan en wil dat het samengaat met een meer op lange termijn gericht initiatief rondom de Stingerbol vanuit twee lokale ondernemers. Met hen werk ik nu toe naar een gezamenlijk gedragen plan.

NB: om bekende redenen is het onduidelijk wanneer we van start kunnen en om diezelfde reden is er op dit moment nog geen sprake van werving van kunstenaars.