To have and to hold

Video-projectie van observaties / brieven verstuurd vanuit de plek / dwaaltocht met publiek
Mapping the landscape, Museum Van Bommel Van Dam, Venlo
Curator: Saskia van de Wiel
Deelnemende kunstenaars: Antoine Berghs, Paul Devens, Sebastian Freytag, Philippine Hoegen, Frank Koolen, Heidi Linck, Paulien Oltheten en Kai Rheineck.

Met dank aan Dorpsraad Hout-Blerick.

Als een artistiek antwoord op de Floriade, die in 2012 in Venlo werd gehouden, nodigde het museum kunstenaars uit om onderzoek te doen naar het lokale landschap in en om Venlo. Tijdens mijn verblijf stuitte ik in een dorp even buiten Venlo op een vervallen kassencomplex dat midden in het dorp stond. De grond was jaren daarvoor verkocht aan een projectontwikkelaar, en lag sindsdien braak. Binnen in de kassen vond ik een perfecte paradox: nergens in Nederland kom je nog een landschap tegen dat niet door de mens is gevormd, en juist in een kas, waar alles gecontroleerd is, was hier een spontaan landschap ontstaan. In de warme kas groeiden rietsoorten die nergens anders in de omgeving voorkwamen. De berkenbomen hadden de vorm van het dak aangenomen. Er nestelden vele vogels die vrolijk in en uit vlogen. Als bijdrage aan de expositie toonde ik de kas zelf als een kunstwerk dat in bijna twintig jaar door de natuur en door het niet-ingrijpen kon ontstaan.

 

Video-projectie van mijn observaties (collectie Museum Van Bommel Van Dam).

HD video, zwart-wit, geen geluid, 9min22sec

 

 

Interventie: brieven vanuit de kassen
Ik verzamelde verhalen over de kassen door omwonenden te interviewen en door archieven te bestuderen. Ieder van hen had weer een ander verhaal. Drie figuren kwamen steeds terug: een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, een tuinier en een zwerver. Vanuit die drie perspectieven schreef ik brieven met hun verhaal. De brieven werden, met als afzender het adres van de kassen, gestuurd naar dorpsbewoners. Ook zijn ze getoond in de expositie en opgenomen in de catalogus.

Dwaaltocht
Vanuit het museum nam ik het publiek mee naar de plek. Hier nodigde ik ze uit om de kassen te bekijken zonder ze te betreden. Met verrekijkers en met toelichting van leden van de Dorpsraad, een ecoloog en lokale amateurhistorici zijn kennis en verhalen over de kassen ter plekke gedeeld.

Reactie vanuit de dorpsraad: ‘Wij ergeren ons al jaren aan deze plek, die een doorn in het oog is van ons mooie dorp. Maar nu is er iets veranderd. Jij hebt onze kijk op de plek veranderd zonder dat je de plek hebt aangeraakt. We gaan een bord plaatsen met alle verhalen over deze plek’.

Inmiddels zijn de kassen echter gesloopt en is er een nieuwbouw woonwijk gebouwd.

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren