We don’t exist

Artist-in residence, solo-expositie en lezing/debat
2014-2015
Kunstvereniging Diepenheim

Als artist-in-residence was ik gevraagd om onderzoek te doen in en naar het landschap van Diepenheim en aan de bekende landgoederen-identiteit een nieuwe betekenislaag toe te voegen. Mijn project heette We Don’t Exist, naar aanleiding van een opmerking van een inwoner toen ik vroeg of Diepenheim geen rafelranden, krotten of ruïnes kent. ‘Die bestaan hier niet’, was toen haar antwoord. Toch bevond ik mij twee uur later in een totaal vervallen boerderij aan de Esweg. Deze boerderij was twintig jaar daarvoor afgebrand. De staat van verval maakte zichtbaar hoe een traditionele Twentse boerderij is gebouwd: de eiken gebinten, de deel en de stenen gevel waren doordat het rieten dak verbrand was allemaal te zien.

De expositie vond plaats in het Ottenhuis, dat een reconstructie is van eenzelfde type boerderij. Hier heb ik mijn anatomische studie van de boerderij getoond in schaalmodellen in combinatie met enkele verbrande deuren die ik uit die boerderij had gehaald. Die deuren heb ik na de expositie weer teruggebracht naar de boerderij.

Ik heb mijn werkperiode afgesloten met een presentatie van een fictief voorstel om de gevel van de boerderij, die nog enigszins behouden was, als kunstwerk te plaatsen in het bos. Met dit verzonnen voorstel probeerde ik deze vergeten plek weer te activeren in de gedachten van het publiek. Een lokale architect was bereid om hier constructietekeningen en -berekeningen voor te maken. De lokale historische kring Old Deep’n bracht mij in contact met de laatste oud-bewoner van die boerderij, die nog precies kon vertellen hoe de boerderij er voor de brand uitzag. Door mijn verhaal te koppelen aan dat van die oud-bewoner en de architect, werden het verleden en de toekomst van de boerderij vanuit drie perspectieven benaderd. Hoewel het een fictief voorstel was, resulteerde de lezing in een nieuwe aandacht voor deze boerderij en in een bredere discussie over hoe we omgaan met traditionele Twentse erven in een tijd dat veel boeren er mee (moeten) ophouden.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren