Спасибо за ваш визит

27 april 2020

Спасибо за ваш визит – Russisch voor: Bedankt voor uw bezoek. Hoewel mijn verblijf in Rusland al weer jaren geleden is, kan ik het blijkbaar nog steeds lezen. De vertaling staat er in alle mogelijke denkbare talen onder en boven geschreven op het bord waar ik langs kom als ik het bedrijventerrein op loop. Het kwam misschien door dit Russisch dat ik even later een prachtig staaltje Sovjet-architectuur tegen zou komen. 

Al van ver zie ik een zeshoekig bruin kristal boven een parkeerplaats zweven, omsingeld door groene bomen en grote zwerfkeien.

Er zit een deur in en een trap naar boven, dus massief kristal is het waarschijnlijk niet. Het object blijkt gemaakt van zonnebrilglas. Er voor ligt een vierkante vijver, met een net er om heen, dat de weerspiegeling van het water op dezelfde manier ordent als die van het gebouw. Op de waterlelies planten zich twee groene kikkers voort.

Een van de gevolgen van de Corona-crisis is het thuiswerken, dat hier ter plekke tot kleinschalige veranderingen van ons over-ontworpen landschap leidt waarvan ik hoop dat die ook op grote schaal een kans krijgen. Konijnen lopen vrolijk rond in de stille straten van het terrein. Verschillende soorten heesters voegen kleur toe aan het grijs van de betonklinkers. De struiken zijn al een poosje niet meer gesnoeid, waardoor ze hun natuurlijke vormen beginnen te tonen en langzaamaan buiten de perken gaan.

Architecten van overheidsgebouwen zeggen wel eens dat glas als materiaal het gevoel van transparantie oproept. Die transparantie geldt hier alleen voor wat of wie hier binnen is: die kan naar buiten kijken. Het gebouw zelf geeft niets over de binnenruimte prijs, maar weerspiegelt ter afleiding daarvan de gehele buitenruimte. Wie toch naar binnen probeert te kijken, ziet vooral zichzelf.

Het object doet dienst als kantoorpand, want er staat een naam van een BV op. Wat gaat er in de 1,5 meter toekomst met al die kantoorpanden gebeuren? Dan blijft er in dit geval een spannend object over, en mogen de struiken hopelijk het beton overwoekeren.