Geheime Bunker

In samenwerking met Studio Omstand, Arnhem
Artist-in-residence (2014)
Curator van het AIR-programma (2014-2020)

 

Geheime Bunker

De Geheime Bunker was een voormalige NAVO-bunker en was tot aan het einde van de Koude Oorlog een staatsgeheim. Het object ligt in de bossen op de Veluwe en is aan alle kanten omgeven door een aarden wal, waardoor het vanaf geen enkele weg te zien is. In de ruimte stonden pompmotoren, die kerosine doorpompten. De bunker maakte deel uit van een Europees netwerk van kerosine- en oliepijpleidingen vanuit Rotterdam naar NAVO-vliegvelden in Nederland en daarbuiten. Na de Koude Oorlog zijn de motoren verwijderd en bleef de bunker over als een abstract betonnen object.

2014: Artist in residence

In 2014 nodigde Studio Omstand mij uit voor een werkperiode in de bunker. Ik benaderde de bunker als een mijn waarin verschillende, mij onbekende zwarte substanties gewonnen konden worden. Ik maakte bijvoorbeeld mijn eigen inkt uit roet dat achtergebleven was na een kerosine-explosie in de jaren ’90. Ook gebruikte ik zwarte drab en gedroogde olie voor kleine installaties binnen in de bunker.

 

Roet op de glazen wand.

 

 

Vier tekeningen van inkt van roet uit de bunker, elk 29 x 22 cm. 

 

 

 

 

 

 

2014-2020 Curator AIR Geheime Bunker
Na mijn werkperiode benoemde Studio Omstand mij tot curator van de bunker. Mijn programma volgde twee lijnen van onderzoek: de primitieve ruimtelijke condities van de afgelegen bunker als invloed op het werk en werkproces van kunstenaars en de nieuwe interpretaties van de bunker die kunstenaars creëerden door hun onderzoek. In 2019 verkocht de eigenaar van de bunker de grond en werd het programma beëindigd. Het archief van deze AIR staat op  www.geheime-bunker.nl.

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren