Gekanteld landschap

14 juli 2020

Het schuin gekantelde vierkante landschap ligt boven een perfect rond oog: het IJsseloog. Beide vormen roepen vragen op en nodigen uit tot verkenning. Het ronde oog is niet zonder boot bereikbaar. Ik ga dus naar dat vierkantje: op naar Nagele. Wat zou er ter plekke merkbaar zijn van die kanteling?

Niets. Hoewel, de erven buiten het gekantelde vierkant staan schuin op de weg – maar dat gebeurt wel vaker. Binnen het vierkant gebeurt er niets anders dan daarbuiten: het is agrarisch land, er worden mais, aardappelen en uien verbouwd, de grond is van klei. Er wonen ook enkele mensen in het gekantelde vierkant. Zouden zij daar iets van merken?

Als ik dit stukje landschap in gedachten weer terugkantel zodat het recht uitlijnt met de omgeving, dan past het niet op elkaar. Mijn veronderstelling dat hier iets gekanteld is, klopt dus niet. Het is misschien wel vanaf het begin af aan zo ingericht. Maar waarom? Welke creatieve geest heeft dit bedacht?

Het zal vast te wijten zijn aan de ruilverkaveling. Laat het me weten als dit niet waar is!

Maar als dit wel de oorzaak is van dit prachtige rebelse vierkantje op de kaart, dan is Nagele wel een voorbeeld van ruilverkaveling als landschapskunst.

UPDATE

Op LinkedIn maakte dit artikel de nodige discussie los. Het was Zef Hemel die ons uiteindelijk wist te vertellen hoe het vierkantje is ontstaan. Met ruilverkaveling had het niets te maken. Wil je het mysterie in stand houden, volg dan niet deze link.