Getuigen

2016-2017
Semi-permanent werk bij Fort Beneden-Lent in het kader van het Hof van HolLand Art Project.
In opdracht van Gemeente Nijmegen.

Fort Beneden Lent werd gebouwd in 1862 langs de Waal om Nijmegen te verdedigen. De plek bestond oorspronkelijk uit een bomvrije bunker voor soldaten en munitie-opslag en uit een fortwachtershuis, beide gelegen op een terrein dat is omsloten door een fortwal en een gracht. In 1944 was het fort een van de locaties waar gevochten werd tijdens de bevrijding. Tot zover reikte het verhaal dat tot dan toe over deze plek verteld werd. Voor mijn project wilde ik echter ook de verhalen van na de oorlog onderzoeken, wat me in contact bracht met lokale archieven en oud-krakers.

Na de oorlog heeft het fort een lange tijd leeg gestaan en werd het zo nu en dan in gebruik genomen voor bijvoorbeeld opslag van in beslag genomen auto’s. Rond 1974 werd het fort gekraakt door studenten die er veertig jaar zouden blijven wonen. Zij leefden er als een kleine en grotendeels zelfvoorzienende gemeenschap. Het is aan hen te danken dat de gebouwen van dit Rijksmonument nog enigszins onderhouden werden. Desondanks konden zij er niet blijven wonen. Ondertussen werd in de omgeving rondom het fort het plan Hof van Holland ontwikkeld: een nieuwbouwwijk in Lent op de gronden rondom het fort. In dit plan zou het fort een doorgang moeten krijgen naar het daarachter aan te leggen winkelcentrum. Door de crisis werden de plannen lange tijd in de koelkast gezet, waardoor er ‘wachtende gronden’ ontstonden.

De gemeente en projectontwikkelaars initieerden voor deze wachtende gronden in 2016 het kunstproject Hof van HolLand Art, waarin kunstenaars gevraagd werden om semi-permanente, locatie-specifieke werken te maken. Mijn project bestaat uit een herinrichting van het gehele terrein, waarin niet alleen de oorlogsgeschiedenis, maar ook het meer recente krakersverleden en de toekomst leesbaar zouden worden en waarin het fort als besloten ruimte behouden zou blijven. Ik inventariseerde hiertoe de essentiële objecten (bunker, huis en bomen die de krakers er hebben geplant bij de geboorte van hun kinderen) en objecten die ik wilde laten verwijderen (grof vuil, vervallen schuren, paden, auto’s). Ook ontwierp ik een installatie van stapels kisten die conceptueel een brug vormen tussen de oude munitiekisten en de komst van nieuwe bewoners in en rondom het fort.

Hof van HolLandArt 

 

 

 

Eikenhout en roestvrij staal
4 x 1,5 x 2,5 m

Uitvoering en plaatsing in samenwerking met Koos Schaart /Schaart Adventures

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren