Stingerbol

 

(NL ↓)

The Stingerbol in Ede was originally a military training dome where the use of the FIM-92 Stinger rocket system was trained. It has been abandoned for about twenty years and it is located where the World Food Centre is to be built. After saving it from demolishment in 2012 and doing artistic research in 2019, I now collaborate with local partners to transform the Stingerbol into a place for research and interventions by artists, that offer room to think and discuss scenario’s for the redevelopment of this site based on artistic instead of commercial values. 

 


 

Oorspronkelijk werd de Stingerbol op het voormalige kazerneterrein in Ede gebouwd als een projectieruimte waarin militairen werden getraind met het FIM-92 Stinger-raket systeem. Het object staat nu meer dan twintig jaar leeg en bevindt zich op de plek waar het World Food Centre moet verrijzen. Sinds 2012 houd ik me bezig met dit object.

In reactie op een kunstopdracht voor dit terrein, pleitte ik in 2012 voor het behoud van de Stingerbol, om hem als openbaar kunstwerk te laten voortbestaan. Ik vond de Stingerbol vanwege de vorm, de maatvoering en het materiaal én vanwege de bevrijding van zijn functie al een prachtig abstract sculptuur op zichzelf. Daarom achtte ik toevoeging van een nieuw kunstwerk hier overbodig.

In 2019 deed ik artistiek onderzoek in en om de bol, dat resulteerde in een geluidsperformance en een kunstenaarsboek. Het is een perfecte bol met een diameter van 23 meter, gemaakt van staalplaat. Binnen is het er leeg en donker en klinken er bij het kleinste geluidje al een unieke galm en echo. Documentatie hiervan is onder deze tekst te vinden.

Artist in residence
Na mijn project wilde ik andere kunstenaars de kans geven om ook nieuw werk te maken in deze ruimte en zo ontstond Stingerbol Artist-in-Residence. Het programma is in september 2020 begonnen als experiment, waarin ik vier kunstenaars heb uitgenodigd om in de Stingerbol te komen werken. Het AIR-programma is te volgen op Instagram en Facebook .

 

Publicatie 
Nu het programma is afgerond, gaan we een publicatie maken over de Stingerbol als militair erfgoed en als ruimte voor kunst. Deze publicatie vertelt het historische verhaal over de Stingerbol als militair erfgoed op de Veluwe. De kunstenaars voegden hier nieuwe verhalen aan toe met hun ter plekke gerealiseerde projecten.

Het boekje bevat onze mooiste foto’s en URL-codes die je naar online registraties van onze projecten leiden. Met het artist-in-residence programma en deze eerste publicatie over de Stingerbol wil ik de planmakers van het terrein aansporen om de Stingerbol te behouden en een geïnspireerde toekomst te geven.  

Wil jij onze publicatie mede-mogelijk maken en voor jouw support eventueel een mooie tegenprestatie ontvangen? Doneer dan nu op:

 

Geluidsperformance


The sounds were recorded by binaural techniques in collaboration with Studio AVM.

Tracklist (min:sec)
00:00 Binnenkomen in de Stingerbol
00:40 Slaan op binnenwanden
04:08 Voorlezen gevonden tekst op bierdopje ‘1825’
04:17 Stalen kastdeuren openen en dichtdoen
06:09 Voorlezen gevonden tekst VOOR DE KINDEREN ZIJN ER SPEELPLEKKEN
06:44 Voorlezen gevonden tekst KEEP CLEAR AS THE INTERIOR DOORS ARE BEING RAISED OR LOWERED
07:09 Voorlezen gevonden tekst 20 AMPERE
07:18 Voorlezen gevonden tekst SNEEUW
07:22 Wanden strijken met een borstel-drumstok (brush-stroke)
08:57 Voorlezen gevonden tekst BOUWJAAR 1991
09:20 Voorlezen gevonden tekst START-STOP-START
09:53 Naar buiten gaan en deur Stingerbol dichtdoen
10:20 Einde

 

Installatie

Stingerbol | 2019 | installatie | duratrans lichtbox (40 x 30 x 8 cm), audio-opnames geluidsperformance (.wav, 00:10:20), mediaplayer, koptelefoon, donkere kamer

 

Kunstenaarsboek

Unicum, 2019, collectie van observaties in diverse media op papier, 30 x 20 x 4 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren