Teerosen | three drawings hidden in a landscape

2014
Artistic research in collaboration with Stichting Verborgen Landschap, Natuurmonumenten and Zweefvliegcentrum Terlet.

In this performative research project I walked as exactly as possible the white lines that I observed on archival aerial photographs taken by the Royal Air Force in 1944 of German military structures. These structures were code-named ‘Teerosen’ and they were camouflaged by dead trees. However, by walking over the soil, light-coloured sand traces appeared and were clearly visible on these aerial photographs. 70 years later I layered these old photograpghs over recent aerial views so that I had a map and could document everything that I was to find on these disappeared traces. I found traces of concrete military objects swallowed by contemporary land use, such as a recreational airport, tourist camp sites, a protected natural park and contemporary communication structures. 

 


 

Stichting Verborgen Landschap nodigde kunstenaars uit om artistiek onderzoek te doen naar het voormalige militaire vliegveld Deelen op de Veluwe bij Arnhem. Toen ik luchtfoto’s bestudeerde, die de Royal Air Force in 1944 nam van het (Duitse) vliegveld, vielen mij de witte lijnen op als tekeningen in de donkere heidevelden. In archieven vond ik dat die foto’s de ‘Teerosen’-installaties documenteerden. Dit waren kortgezegd installaties van radar- en radiotorens waarmee de Duitsers het luchtruim in de gaten hielden en daar via commandobunker Diogenes over communiceerden met hun piloten. De Duitsers camoufleerden de Teerosen op allerlei manieren, zelfs met dode bomen bovenop de torens. Maar waar ze kennelijk geen rekening mee hielden is dat het zand op de heide licht van kleur is en tevoorschijn komt bij het leggen van communicatielijnen en bij het heen en weer lopen tussen de torens.

Ik beschouwde deze lijnen als drie verborgen tekeningen in het landschap en ik wilde weten wat ik nu ter plekke zou zien als ik precies die lijnen zou bewandelen. Daarom maakte ik op basis van de oude RAF-foto’s en actuele Google-foto’s van elke van de drie gebieden een kaart, waarmee ik het gebied in trok. In het landschap documenteerde ik de overblijfselen van de Teerosen-stellingen die ik zag samen met de objecten en functies uit het heden, zoals een moderne communicatiezendmast die tussen de fundamenten van een Teerosen-toren is gebouwd. Onder omgevallen bomen, die door overblijfselen niet goed konden wortelen, vond ik objecten zoals een roestige gieter, die sinds mijn onderzoek in een boom staat.

Natuurmonumenten, die de meeste grond bezit waar de Teerosen op stonden, gebruikte mijn onderzoek later als basis voor excursies die zij nog steeds regelmatig aanbieden.

Publication (PDF, Dutch)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren