blog

Performers

52.065325, 5.259117
10-12-2018 en 11-01-2019

Achter bouwhekken ligt een assemblage van materialen en onderdelen: de stapel bestaat achtereenvolgens uit een aantal stalen rijplaten, daarop een constructie van steigerbuizen, daarop houten balken, daarop stalen balken, daarop platen van hout of staal, daarop water, daarop pallets, daarop stenen. De platen buigen aan het einde in een kwart cirkel omhoog, als bij een half-pipe. Maar in plaats van skaters zie ik allemaal mannen in pakken voortdurend dingen veranderen aan het object. Materialen worden verplaatst en aan elkaar bevestigd, handelingen waarmee de mannen de geluiden van elk materiaal hoorbaar maken. Zo is hier dagelijks een gedeelte te aanschouwen van een performance waarvan de tijdsduur onbekend is, ook voor de performers zelf. Zo nu en dan onderbreken zij de performance, en is het object stil.

 

 

Tegenover het object ligt de wederhelft van deze plek: een diep gat, waar dezelfde mannen in dezelfde pakken een soortgelijke performance opvoeren. Het gat wordt in stand gehouden door ijzeren wanden en op de bodem ligt een laag beton. Uit het beton steken in een ritmisch patroon ijzeren pinnen met bovenaan een ronde deksel. Op elke pin zit de deksel op een andere positie. In rechthoekige zones komen andere, haakvormige ijzeren pinnen uit het beton. Alles van ijzer is geroest en het roest spoelt uit in het water. Met machines borstelen de performers het donker gekleurde water uit over het beton, waardoor ronde, organische vormen worden geintroduceerd op de plek. De performers geven elkaar signalen met roze spuitverf die zij op de bodem spuiten.

Deze performances in dit gat en op het naastgelegen object wist alles wat er voorheen op deze locatie stond uit mijn geheugen. Op deze vroege ochtend zijn het object en het gat nog volstrekt onherkenbaar. Pas als iedereen ze herkent, zijn deze parallelle performances afgelopen en is ook duidelijk wat de tijdsduur ervan is geweest. Ik realiseer me ook dat er na deze performances weer een andere zal komen, met nieuwe performers.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren