Lost and Found

2016

Permanent kunstwerk / folly in het Baron van Wassenaerpark in Bennekom

Het Baron van Wassenaerpark in Bennekom is vernoemd naar de eigenaar van deze grond vóór de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitsers dwars door zijn landschapstuin de snelweg A12 aanlegden, besloot de baron het gedeelte aan de Zuidkant van de snelweg over te dragen aan de lokale gemeenschap, op voorwaarde dat de grond voor altijd zorgvoorzieningen zou huisvesten. Kort daarna werd daar het streekziekenhuis gebouwd en later ook andere zorginstellingen. Zo is dit voormalige deel van het landgoed getransformeerd van een historische landschapstuin naar een gebied vol zorgarchitectuur.

Om de verbinding met het landgoed te herstellen, heb ik onderzoek gedaan in de archieven van het landgoed, waarbij ik een oude foto tegenkwam van een kapelachtige folly. Deze folly stond op het landgoed aan de andere kant van de snelweg en verdween rond 1900. Op de plek waar het moet hebben gestaan, vond ik inderdaad resten van het dak en de bakstenen. Deze vondst was aanleiding om de verdwenen kapel- folly aan de overkant van de snelweg, in het Baron van Wassenaerpark, weer terug te laten komen in een nieuwe vorm die geïnspireerd is op de oorspronkelijke vorm. Ik plaatste de folly op een plek waar een van de eikenbomen, die tot de plantage bij het ziekenhuis behoorde, ook verdwenen was. Deze eiken behoren tot een soort die in de herfst helemaal rood kleurt. Elk jaar gaat het werk zo op in een zee van rode bladeren.

De bijbehorende wandelroute, die is uitgedeeld onder omwonenden, volgt de route die de folly van de oude naar de nieuwe locatie heeft afgelegd en komt langs plekken die verhalen over het landgoed dragen.


Lost and found

2016


Folly + wandelroute

Rode baksten, staal, beton

210 x 40 x 432 cm

Ontwerp: Atelier Heidi Linck

Productie ism: Bouwbedrijf Van Grootheest, Ede


In opdracht van Gemeente Ede

Met dank aan het Mondriaan Fonds

Vorige
Vorige

Getuigen

Volgende
Volgende

Once upon a time